Bir madenin işletmeye açılabilmesi için gerekli şartlar nelerdir?
Bu izinler alındıktan sonra Maden İşleri Genel Müdürlüğü madenin faaliyete geçmesi için işletme izni verecektir. Alınması gereken temel izinler; ÇED belgesi, arazi izni, işyeri açma ve çalışma ruhsatı ve varsa Maden İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarında kayıtlı özel alan izinleri.
Hangi maden grubuna doğrudan işletme ruhsatı verilir?
Grup I, II. Grup (a) ve (c)’deki madenler için doğrudan işletme ruhsatı verilir. II. Grup (b) maddesi, III. Grup ve IV. Grup V’deki mineraller arama ruhsatı ile araştırılır, Grup V’deki mineraller arama sertifikası ile araştırılır.
Maden işletme nedir?
Tanım: Madencilik, yer kabuğunda bulunan cevher, endüstriyel hammadde, mineral, kömür ve taş gibi her türlü mineralin yeraltı ve yerüstü işletmeciliği yoluyla çıkarılıp ekonomiye kazandırılması işlemidir. Madencilik şirketleri iki ana gruba ayrılır: açık ve kapalı madencilik şirketleri.
Madencilikte 7 madde izinleri nelerdir?
İlgili izinler kesinleşmeden üretim faaliyetinin yapılması mümkün değildir. Madde 7 izinleri olarak bilinen izinler; Çevresel Etki Değerlendirmesi Kararı (ÇED), Arazi İzni (orman, mera, hazine, özel arazi) ve Gayri Sıhhi İşletme İzni (GSM)’nden oluşmaktadır.
Maden işletme izni nedir?
Madencilik üretimine başlamak için işletme ruhsatı gereklidir. ÇED kararı, arazi mülkiyeti izni, işletme açma izni ve çalışma ruhsatı (GSM ruhsatı/izni) alındıktan sonra işletme ruhsatı sahibine verilir. GSM ruhsatı, maden işletme ruhsatı almak için gereken temel izinlerden biridir.
Kimler maden ruhsatı alamaz?
Cevap: Genel Müdürlüğün merkez ve taşra teşkilatında çalışan memurlar, diğer kamu görevlileri, yevmiyeli işçiler ve sözleşmeli personel arama ve işletme ruhsatı alamazlar. Ayrıca yabancı uyruklular ve Türkiye Cumhuriyeti. Kanunlara uygun olarak kurulmamış yabancı şirketler Maden Kanunu kapsamında arama ve işletme ruhsatı alamazlar.
Maden ruhsatı nasıl alınır?
e-Maden’e e-Devlet Kapısı (www..tr) üzerinden giriş yapabilirsiniz. İlk/İhale Başvurusu|Başvuru Başvuru Süreci|”Yeni İlk Başvuru Oluştur” seçilir. Başvuru süreci ile ilgili bilgilendirme metni okunarak ilk başvuru onaylanır. Başvuruda bulunacak kişiye ait bilgiler girilir.
Madenlerde devlet hakkı yüzde kaç?
Çukur başına satış tutarı, çukurdan çıkarılan mineralin fiyatıdır. Grup I (a) madenlerinde, çukur satış tutarı, boyutlandırılmış ve/veya yıkanmış halde satılan madenin fiyatıdır. Devletin çıkarılan mineralleri alma hakkı, Grup I (a) madenlerinde çukur satış tutarının %4’üdür.
Madencilik hangi sektöre girer?
Birincil ekonomik faaliyetler: Bunlar, ürettikleri ürünleri doğrudan veya dolaylı olarak doğadan elde eden ekonomik faaliyetlerdir. Bu grubun örnekleri arasında avcılık ve toplayıcılık, tarım, ormancılık, balıkçılık ve madencilik gibi faaliyetler yer alır.
Maden ruhsatı kaç yıl geçerli?
Detaylı Arama Dönem IV. Grup maden ruhsatları dört yıl geçerlidir.
4 Grup madenler Nelerdir?
Grup IV (a) Madenler; kısaca sanayi mineralleri diye adlandırabileceğimiz kaolin, bentonit, alçıtaşı, halit vb. Mineraller Grup IV (b) Madenler; turba, linyit, bitümlü kömür, kömürle ilişkili metan gazı, antrasit, asfaltit, bitümlü şeyl, bitümlü arduvaz, (…) kokolit ve sapropel (Petrol Kanunu hükümlerine tabidir).
Madenlerde devlet hakkı nasıl hesaplanır?
Grup madenlerinden çekilme %4’tür. Maden aktif olmasa ve işletme ruhsatı olsa bile, her yıl en az telif ücreti tutarında devlet hakları tahsil edilir. Ancak, devletin kaynak tuzları, lületaşı ve oltu taşı için ruhsat alması için bu koşul aranmaz.
Madenleri kim denetler?
MİGEM, Türkiye’deki tüm madenlerin ruhsatına sahiptir. Bu birim ayrıca yılda en az iki kez madenlere müfettiş gönderir. MİGEM’in web sitesinde yer alan görevleri arasında madencilik sektöründe “işçilerin iş sağlığı ve güvenliği ilkelerine uygun olarak faaliyetlerin yürütülmesini izlemek” de yer almaktadır.
Maden ruhsatını hangi kurum verir?
Maden ruhsatları Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilir. 3213 sayılı Maden Kanununa göre maden ruhsatları aşağıdaki gibi altı ana gruba ayrılır. a) İnşaat ve yol yapımında kullanılan ve doğada doğal olarak bulunan kum ve çakıl.
Maden işletme ruhsatı nasıl alınır?
Grup madenleri için keşif sertifikası başvurusu Genel Müdürlüğe yapılır. Başvuru, işletme başvuru ücreti ile birlikte yapılmalıdır, bu nedenle başvurular için öncelik hakkı esastır. I b ve II a gruplarındaki başvurular için başvuru sahibine başvuru gününde başvurulan alanın kullanılabilir kısmı bildirilir.
Maden ruhsatını hangi kurum verir?
Maden ruhsatları Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilir. 3213 sayılı Maden Kanununa göre maden ruhsatları aşağıdaki gibi altı ana gruba ayrılır. a) İnşaat ve yol yapımında kullanılan ve doğada doğal olarak bulunan kum ve çakıl.
Madenler ile ilgili bilgileri hangi kurumdan alabiliriz?
Cumhuriyetimizin ilanından sonra 1935 yılında kurulan Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA), madencilik sektörümüzü ciddiye alan bir kuruluştur.
Maden ruhsatı kaç yıl geçerli?
Detaylı Arama Dönem IV. Grup maden ruhsatları dört yıl geçerlidir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Misk Içinde Ne Var