Apartman çatı arasına eşya konur mu?
Dairelerin küçük olması ve ortak alanda eşya depolanması işgal sebebi olamaz. Ortak alanlar amaçlanan amaç dışında kullanılamaz. Aksi takdirde diğer daire sahipleri, yükümlülüklerini yerine getirmeyen komşuya karşı Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açarak müdahalenin engellenmesini talep edebilirler.
Çatı katında oturanların hakları nelerdir?
Çatı katında yaşayan herkes diğer tüm apartman sakinleriyle aynı haklara sahiptir. Başka bir deyişle: çatılar ortak alanlardır. Bu nedenle, yapı yönetmeliklerine aykırı olarak, üst kattaki sakinler çatıyı diledikleri gibi tasarlayamaz, ek alana dönüştüremez veya kendi amaçları için kullanamazlar.
Çatıya su deposu koymak yasak mı?
* Apartman kat maliklerinin tamamının izni ve onayı olmadan çatı katına su deposu yapılamaz. (Y. 5. HD., 20.6.
Çatı katına oda yapmak yasal mı?
Çatının inşası mimari projede değişiklik gerektirdiğinden, bu, kat maliklerinin kararıyla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir: “Ortak alanların konusu sözleşmeyle belirlenebilir.
Apartman ortak kullanım alanı işgali nereye şikayet edilir?
Ortak alanın işgali halinde, apartman sahibi Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunarak işlem yapmaya zorlanabilir. Ayrıca, yaşanılan ortak alanlara müdahale halinde apartman sahibine ihtar gönderilebilir.
Apartmanda sığınağa eşya koymak yasak mı?
Apartman sığınağında eşyalar saklanabilir mi? Ortak mülkiyete sahip sığınaklar, bir apartman yöneticisi olmadığı sürece veya apartman yöneticisi yoksa diğer maliklerden biri tahliye talebinde bulunmadığı sürece depolama veya saklama amaçlı kullanılamaz.
Apartman ortak kullanım alanı işgali cezası ne kadar?
Mahkeme kararı uygulanmazsa ne yapılabilir? Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesi bu konuda cezai yaptırımları düzenlemektedir. Belirtilen süre içerisinde hâkim kararına uymayanlara aynı mahkemece iki yüz elli ile iki bin Türk Lirası arasında idari para cezası verilir. 25. madde hükmü saklıdır.
Çatı yükseltmenin cezası nedir?
Çatı kaldırmanın cezası var mı? Yasadışı olarak kurulan çatı kaldırma sisteminiz kovuşturulmayacak ve size herhangi bir sorun çıkarmayacaktır.
Çatım akıyor nereye şikayet edebilirim?
Bu tür sorunlar Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından ele alınır. Sulh Hukuk Mahkemesi’ndeki mahkeme masrafları diğer mahkemelere göre çok daha ucuzdur. Sulh Hukuk Mahkemesi ile uğraşmak istemiyorsanız, bir avukata vekalet vererek sorunu çözebilirsiniz.
Çatıya güneş enerjisi takmak yasak mı?
Yargıtay’ın yerleşik uygulamasına göre kural bu olsa da; bir kat maliki diğer kat maliklerinin iznine gerek kalmadan çatıya güneş enerjisi sistemi kurabilir. Yargıtay kararlarında güneş enerjisi sistemi için özel bir uygulama/imtiyaz bulunmaktadır.
Bina çatısı ortak alan mı?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı ortak alanlardan biridir. İki aileli evlerde çatı katı mülk sahibine ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik apartman sakinlerinin ortak kararını gerektirir.
Kat mülkiyeti kanunu 41 madde nedir?
Madde 41 – Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu yükümlülüğe ilişkin tutumunu sürekli olarak denetler ve haklı sebeplerle her zaman değiştirebilir.
Çatı katı için izin gerekir mi?
Herhangi bir izin gerekmiyor.
Çatı terası kapatma yasal mı?
Çatı ve terası kapatmak aslında yasak değildir. Yasak olmasa da, daire sahiplerinden şikayet gelmesi durumunda, çatı olduğu için yapı ruhsatı alınması gerekir. Evinizin bulunduğu yerel belediyelere başvurarak yapı ruhsatı alma seçeneğiniz vardır.
Apartman çatısı kime aittir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nda düzenlendiği üzere, tüm kat mülkiyeti sahipleri ortak alanlarla ilgili masraflardan sorumludur. Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, tüm kat mülkiyeti sahipleri ana binanın çatısı ve terası için zorunlu onarım masraflarını karşılamak zorundadır.
Çatı arasına ne serilir?
Yazın aşırı ısınma sorunu, çatıya ısı yalıtımı takılarak çözülebilir. Tavan arası kullanılmıyorsa, çatı matı veya yuvarlanan tahta takarak bunu giderebilirsiniz. Bölge ofisleri kalınlıklar ve farklı çatı tipleri hakkında teknik tavsiyelerde bulunabilir.
Apartman çatı arası ortak alan mıdır?
Çatı katı ortak bir oda mıdır? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı, ortak odalardan biridir. İki aileli evlerde çatı katı, mülk sahibine ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik, daire sakinlerinin ortak kararını gerektirir.
Apartman kuralları nelerdir maddeler halinde?
Apartman kuralları nelerdir? Apartman sakinlerinin ay başında pencereden gürültü yapması yasaktır. Apartmana girmek yasaktır. Ayakkabıları kapının dışında bırakmak yasaktır.
Kat mülkiyeti kanunu 33. madde nedir?
Bu bağlamda her kat maliki KMK.m.33 kapsamında bizzat dava açma hakkına sahiptir. Bunun için diğer kat maliklerinin rızası aranmaz.