Ortam Türkçe mi?
Çevre – Nisanyan Sözlük. Türkçe Orta kelimesinden Yeni Türkçe +Im ekiyle türemiştir.
Konum kelimesi Türkçe mi?
Konum – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe kon- fiilinden türemiştir ve Yeni Türkçe eki +Im’dir.
Türkiye kelimesi Türkçe mi?
Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde kullanılan Türkiye sözcüğü, Eski Fransızca Turquie sözcüğünden türemiştir.
Mahalle kelimesi Türkçe mi?
Bu, Arapça ḥll kökünden gelen ve “barınak, köşk, mesken” anlamına gelen maḥalla(t) محلّة kelimesinden alınmış bir alıntıdır.
Türkcen mi Türkçe mi?
Türkçede, kesme işaretleri genellikle özel isimlerde kullanılır. Ancak, Türkçede kesme işareti kullanmamalısınız. Bu bağlamda, Türk Dil Kurumu’na göre bu kelimenin doğru yazımı “Türkçe” olmalıdır.
Palavra Türkçe mi?
Bullshit – İngilizce sözlük. Ladin (Yahudi-İspanyolcası) bullshit kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “sözcük, konuşma” anlamına gelir.
Navigasyon Türkçe bir kelime mi?
Türkçe’de navigasyonun karşılığı “yol rehberi” olarak ifade edilir. Kelimenin eski karşılığına navigasyon veya navigasyon da denir. Navigasyon kelimesinin kökeni Fransızca’dan gelir.
Harita Türkçe bir kelime mi?
Dilimize Yunancadan giren kart kelimesi, khartes kelimesinden türemiştir. Khartes, Yunancada kağıt anlamına gelir.
Koordinat Türkçe mi?
Türkçe Koordinat Derneği’ne göre; Bir noktanın bir yüzey üzerindeki veya uzaydaki konumunu belirten sıralı ikili veya üçlü ifadedir. Çeşitli sözlüklerde; Bir noktanın, çizginin veya alanın yerini ifade eden, sayı ve/veya harflerden oluşan ve bir noktanın haritadaki yerini belirten bilgiye veri denir.
Çincede Türk ne demek?
Ancak, Çin kaynaklarında Türk kelimesi kullanılmaktadır; 丁零 (pinyin: dīng líng), 丁霊 (dīng líng), 敕勒 (chì lè), 鉄勒 (tiě lè) olarak kullanıldığına inanılmaktadır. 10. yüzyıldan kalma Uygur metinlerinde Türk, “güç, kuvvet” anlamında kullanılmıştır.
Asıl Türkçe mi?
Etimoloji. Asil kelimesi en geç 14. yüzyılda Arapça “asîl” (köklü, asil) kelimesinden Türkçeye girmiştir. “Soy” kelimesi Eski Türkçeden gelir. Sadece Oğuz dillerinde görülen kelime muhtemelen Oğuzların saygı duyulan bir kişinin atalarını makamda okuma geleneğinden gelmektedir.
Eskiden ülkemizin adı nedir?
Tarihte “Türk” olarak adlandırılan ilk devlet “Kıbrıs Türk Devleti” idi. Coğrafi bir isim olarak “Türkiye” terimi tarihte ilk kez Bizans kaynaklarında ortaya çıktı. VI. 19. yüzyılda “Türkiye” Orta Asya’yı belirtmek için kullanıldı.
Memleket kelimesi Türkçe mi?
Vatan – Nişanyan Sözlüğü. Arapçada “egemenlik (toprak), mülk, krallık, ülke, devlet” anlamına gelen mlk kökünden gelen mamlaka(t) مملكة kelimesinin bir ödünçlemesidir. Bu kelime, Arapça fiil malaka ملك “hükümdardı, sahip oldu”nun mafˁala(t) ölçüsündeki zaman ve yer ismidir.
Cadde kökeni Türkçe mi?
Etimoloji. Cadde kelimesi Türkçe’de Arapça “allee” (ana cadde, geniş yol) kelimesinden gelir.
Semt Türkçe mi?
İlçe sözcüğü dilimizde yaygın olarak kullanılsa da Arapçadan Türkçeye geçmiş bir sözcüktür.
Hangi Türkçe kelime mi?
hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından türemiştir ve buna Eski Türkçe eki +kI verilmiştir.
Türkçedir mi Türkçedir mi?
Asya ve Doğu Avrupa’da konuşulan Ural-Altay dil ailesinden gelen Türk dillerinin ve lehçelerinin genel adıdır. Bu sözcüğe fiil eki -dir eklendiğinde genellikle Türkçe olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım “It is in Turkish” olmalıdır.
Ambiyans Türkçe karşılığı nedir?
Ambiyans kelimesi hava ve çevre anlamına gelir. Ambiyans kelimesi ayrıca bir hayvanın veya bitkinin çevresel özellikleri için de kullanılır. Yaşamın devamlılığı için gerekli olan gaza atmosfer denir.
Mana Türkçe kelime mi?
Mana (Arapça: المعنا), anlam, içgörü ve makul sebep. İki tür anlam vardır: dışsal ve içsel.