Isparta kökeni nereden gelir?
Bu isim Hititler tarafından verilmiştir ve “kutsama” anlamına gelir. Romalılar Pisidia bölgesine hakim olduklarında, Baris ismini kendi dillerine uyarlamışlar ve “Sbarita” adını vermişlerdir. Şehir Türklerin eline geçtikten sonra Isparta şehri olmuş ve bu isimle anılmıştır.
Isparta hangi ilden ayrıldı?
1877 yılı idari yapılanmasında Burdur’un ayrı bir sancak olarak ayrıldığı ve Hamit Sancağı’nın Hamit Merkez Kazası, Eğirdir, Uluborlu, Karaağaç ve Yalvaç olmak üzere toplam beş kazadan oluştuğu görülmektedir.
Isparta ilimizin neyi ile meşhurdur?
Artık lavanta bahçeleri ve gül bitkileriyle tanınan Isparta’nın önümüzdeki yıllarda daha da ünlü bir şehir olması bekleniyor. Yerli ve yabancı birçok turistin ziyaret ettiği bu şehrin en ünlü simgesi ise güldür.
Isparta Konya’dan ne zaman ayrıldı?
Isparta 1920 yılında Konya’dan ayrılarak yeni bir ilin merkezi olunca Şarkikaraağaç da bu ile bağlandı. 1954 yılında bölgedeki Bademli, Yenice ve Kurd (Pınarbaşı) köyleri birleştirilerek belediye teşkilatı altına alındı.
Isparta bir yunan mı?
Roma (Bizans) egemenliğinden sonra Isparta ve çevresinin sırasıyla İslam devletleri, Araplar ve Türklerin yönetimi altına girdiği açıktır. Isparta, 1204 yılında Selçuklu hükümdarı III. tarafından kurulmuştur. Kılıç Arslan tarafından Bizans yönetiminden kurtarılmış ve yaklaşık sekiz yüzyıl boyunca Türklerin toprağı olmuştur.
Isparta yörük mü?
Isparta’nın Çobanisa ve Sütçüler ilçelerine bağlı köyler ile Isparta’nın Hacılar ilçesine bağlı köyler, doğrudan göçebe aşiretinin adını taşımaktadır, yani göçebeler tarafından kurulmuş köylerdir. İlçelerde; KASIMLAR, BALCILAR, HACIAHMETLER, HACIALİLER, SARIMEHMETLER, MAHMATLAR, SARIİDRİS, AKDAĞ gibi köylere örnek verebiliriz.
Isparta Ege’de mi?
Isparta, Türkiye’nin güneybatısında bulunan bir ildir. Akdeniz’in kuzeyindeki Göller Bölgesi’nde yer almaktadır.
Isparta’nın hangi yemeği meşhur?
Tipik yöresel yemekler şunlardır: Banak, Çömlek Kebabı, Kabine, Keşkek, Tandır Kebabı, Tirit, yoğurtlu et. Yörede patates, nohut, fasulye ve etten yapılan yemeklere “Yahni” denir.
Isparta’da hangi medeniyetler yaşamıştır?
Tarihi çok eskilere dayanan Isparta’da Lidyalılar, Frigyalılar, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar hüküm sürmüştür. Bu nedenle Isparta’nın birbirinden farklı çok zengin bir mimari ve kültürel mirasa sahip olduğu açıktır.
Isparta hangi yöre?
IspartaÜlkeTürkiyeBölgeAkdeniz BölgesiİlIspartaİdare12 satır daha
Isparta’nın hangi meyvesi meşhur?
ISPARTA’DAN İHRACATIN GÖZDE KİRAZI: 2014 yılında Türkiye’de 790.420 dekarlık bir alandan 445.556 ton kiraz üretilmiştir. 2014 verilerine göre Isparta 52.454 dekarlık alanıyla 21. sırada yer almaktadır.
Isparta’nın anlamı nedir?
İsmin kökeni: 1948 yılında L. Robert, bu antik kenti Keçiborlu-Kılıç kasabası yakınlarındaki Fari’de bulduğunu bir yazıtta belirtmiştir. Saporda ismi, antik çağlarda Isparta isminin kökeni olarak vurgulanmaktadır.
Isparta kışın soğuk mu?
Sıcaklık Isparta’da en sıcak aylar Temmuz ve Ağustos, en soğuk aylar ise Ocak ve Şubat’tır. Isparta’nın 30 yıllık sıcaklık gözlemlerine göre, ilin yıllık ortalama sıcaklığı (12.0 °C)’dir. İlde kaydedilen en yüksek sıcaklık (38.7 °C) ve en düşük sıcaklık (-21.0 °C)’dir.
Konya’nın hangi ilçesi Isparta’ya bağlandı?
Yalvaç, 1840 yılında Konya’ya bağlanmış, 1864 yılında ise belediye teşkilatı kurulmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra Yalvaç, Isparta’ya bağlanmıştır.
Isparta’nın özellikleri nelerdir?
Isparta ili, ülkemizin Akdeniz bölgesinin göller bölgesinde yer almaktadır. İlimizin yüzölçümü 8.933 km2 olup, deniz seviyesinden yüksekliği 1,5 km’dir.
Ispartalılar hangi boydan?
Çavuldur Boyu: Çavuldur boyu Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Burdur, Çankırı, Diyarbakır, Isparta, Kastamonu, Manisa ve Muğla illerinde bulunuyordu.
Isparta Ege’de mi?
Isparta, Türkiye’nin güneybatısında bulunan bir ildir. Akdeniz’in kuzeyindeki Göller Bölgesi’nde yer almaktadır.
Isparta’da hangi medeniyetler yaşamıştır?
Tarihi çok eskilere dayanan Isparta’da Lidyalılar, Frigyalılar, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar hüküm sürmüştür. Bu nedenle Isparta’nın birbirinden farklı çok zengin bir mimari ve kültürel mirasa sahip olduğu açıktır.
Isparta hangi beylik?
Hamidoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasından sonra Eğirdir ve Isparta yöresinde kurulan ikinci dönem Anadolu beyliklerinden biridir. Beyliğin kurucusu Feleküddin Dündar Bey, babası İlyas ve dedesi Hamid zamanında bu bölgedeydi.