Moora nedir?
Moora yöntemi, soruna kolayca uygulanabilen MCDM yöntemlerinden biridir. Oran yöntemi, referans noktası yaklaşımı, anlamlılık katsayısı yaklaşımı, tam ürün formu ve tüm bu yöntemlerin birleşimi olan çoklu Moora yöntemi gibi birçok Moora yöntemi vardır.
Copras yöntemi nedir?
COPRAS yöntemi, AHP, VIKOR ve TOPSIS gibi diğer MCDM yöntemlerinden daha kolay kullanılır ve daha basittir. COPRAS yöntemini diğer MCDM yöntemlerinden ayıran en önemli özellik: Seçenekleri birbirleriyle karşılaştırır ve diğer seçeneklere kıyasla ne kadar iyi veya kötü performans gösterdiklerini yüzde olarak gösterir.
Codas yöntemi nedir?
CODAS yöntemi CODAS yöntemi, alternatiflerin birbirlerine göre tercih edilebilirliğini Öklid ve Taksi mesafelerini kullanarak belirler. Yöntem, negatif ideal çözüme daha uzak olan alternatifi seçmeye dayanır.
Topsis yöntemi nedir?
TOPSIS prosedürünün amacı, pozitif ideal çözümden en kısa mesafede ve negatif ideal çözümden en uzak mesafede olan karar seçeneğini belirlemektir. Pozitif ideal çözüm, maliyet kriterini en aza indiren ve fayda kriterini en üst düzeye çıkaran çözümdür.
Çok kriterli karar verme yöntemi nedir?
Çok kriterli karar verme (ÇKKV) Çok kriterli karar verme yöntemleri, sayısal veya sözel kriterlere dayalı olarak en iyi olası alternatifi belirlemek için tasarlanmıştır. Çok kriterli karar verme, alternatiflerin güçlü ve zayıf yönlerini çeşitli kriterlere dayalı olarak değerlendiren analiz yöntemlerinden oluşur.
Macbeth yöntemi nedir?
MACBETH (Measuring Attractionness by a Categorical Based Evaluation Technique), karar vericiye farklı seçeneklerin göreceli tercih derecesini gösteren bir yöntemdir. Yöntem esasen seçenekler ve bu seçeneklerin kriterleri arasındaki nitel yargılara dayanmaktadır.
Edas yöntemi nedir?
EDAS; Bu yöntem Keshavarz Ghorabaee ve arkadaşları (2015) tarafından geliştirilmiştir. İngilizcede “Evaluation Based on Distance from Average Solution” (EDAS) anlamına gelen ve Türkçeye “Evaluation Based on Average Solution Distance” olarak çevrilebilen bir yöntemdir (Özbek ve Engür, 2018).
Madm nedir?
Çok Nitelikli Karar Verme Yöntemi (MADM) daha önce hangi alternatiflerin belirlendiğiyle ilgilenirken; Çok Amaçlı Karar Verme Yöntemi (MODM) birden fazla fonksiyonun üstesinden gelindiğinde ortaya çıkan probleme en uygun çözümün ne olduğuyla ilgilenir.
Fuzzy TOPSIS nedir?
Başka bir deyişle, nesnelere üyelik dereceleri verilebilir ve nesneler kümenin kısmi üyeleri olabilir. Bulanık TOPSIS yöntemi, bulanık ortamlarda grup karar vermede kullanılan FCDM (Bulanık Çok Kriterli Karar Verme) yöntemlerinden biridir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Ocak Yüzeyi Ne Olmalı